söndag 31 januari 2016

Månadsbokslut januari 2016

Så. Dags för första månadsbokslutet 2016.

Som vanligt vet jag inte vart tiden har tagit vägen men en stor del av lästiden gick i alla fall till min tredje läsning av Swanns värld, första delen av Prousts På spaning efter den tid som flytt. Läst blev det alltså en del, bloggat blev det mindre - jag har inte riktigt orkat, inte riktigt haft lust, inte riktigt kunnat ta mig samman tillräckligt, tyvärr.

Fem utlästa böcker blev det och av dem var

tre skrivna i sin helhet av män och en av huvudsakligen män
en på engelska
en översatt till svenska från engelska (men originalet är ryskt)
en översatt tull svenska från annat språk
två fackböcker
en lånad på biblioteket
ett recensionsexemplar från förlag

torsdag 28 januari 2016

One down, six to go


I morse läste jag ut Swanns värld, första delen av På spaning efter den tid som flytt, för tredje gången. Nästan två veckor i stillheten och långsamheten, ordrikedomen och den förmenta händelselösheten. Som de andra gångerna älskar jag att befinna mig i det och den här gången är jag fast besluten att fortsätta vandringen genom ytterligare sex volymer, även om det fyller mig med en sorts bävan.

Nu fortsätter jag med Wylding Hall av Elizabeth Hand, från det omständliga till det korta och koncisa men med samma förmåga att förflytta mig i tid och rum, att skapa en stämning som nästan går att ta på. Och med en omslagsbild som minner om På spaning-målningarna.

måndag 25 januari 2016

Tematrio - Snygga omslag

Jag älskar snygga bokomslag och det är ofta omslagen som gör mig nyfiken på en boks innehåll. Jag har t.o.m. publicerat dagliga bokomslag på Instagram under två månader (jag drog igång två utmaningar på temat #dagensbokomslag). Alltså borde en Tematrio från Lyran med bokomslag som ämne vara idealisk för mig men si det är den inte alls - för jag kan egentligen inte välja.

Det finns så otroligt många snygga omslag och några av dem jag först kommer på har jag redan visat alldeles för många gånger. Något nytt då? Jag vet faktiskt inte. Eller, jag tar ett eget minitema för Lars Sundh på Modernista är väldigt bra på det här med snygga omslag.



För övrigt hänvisar jag till mina inlägg med bokomslagstema på ett eller annat sätt.

onsdag 20 januari 2016

Utläst: Höstens böcker - Litterära värdeförhandlingar 2013 av Torbjörn Forslid, Jon Helgason, Lisbeth Larsson, Christian Lenemark, Anders Ohlsson och Ann Steiner


Höstens böcker - Litterära värdeförhandlingar 2013 hade jag aldrig läst, knappast fått reda på existensen av, om inte min väninna litteraturprofessorn berättat att en recension från den här bloggen ingick som en liten, liten del i det omfattande material den utgår ifrån. Inte heller tänkte jag läsa den i sin helhet, utan mest ta reda på vad det var för bok samt läsa "mitt kapitel", eftersom jag inte tyckte att värdeförhandlingar på det litterära området kändes så särskilt lockande. (Jag blev faktiskt ganska trött redan när jag läste en kort presentationstext på förlagets hemsida.) Så blev det nu inte, eftersom den var betydligt mer lättläst och intressant än vad jag från början trott (och jag blev en aning påskyndad av att det var kö efter mig på biblioteket).

Författarnas utgångspunkt är att litteraturens värde på olika områden är något som det pågår en ständig förhandling om; det litterära värdet är inte statiskt, konstant och i verket inneboende utan "görs", förändras och alltså förhandlas fram av läsare, recensenter, bokhandel m.fl. Visserligen finns det verk som anses "färdigförhandlade" men samtidigt påpekas det att glömda verk om- och uppvärderas.

Själv vill jag nog tro på någon sorts litterär och konstnärlig kvalitet men jag har svårt att argumentera för att denna skulle vara synlig om man inte tillägnat sig en viss, tja, bildning på området, och vad denna bildning utgörs av är alltså det som redan skulle vara framförhandlat som "bra". En sorts cirkelresonemang på sätt och vis, där det finns gott om utrymme för kritiska invändningar. För att komplicera det hela för egen del kombinerar jag denna tro eller kanske snobbism med en kvardröjande klassikeraversion och en personlig smak som är av det slag som i den här boken utmålas som (och traditionellt setts som) sämre: känslan före intellektet, jag vill känna något när jag läser, dras med i det som sker och förlora blicken för konstruktion eller stilistiska finesser. Litteraturen som verklighetsflykt är mitt primära mål.

Oavsett om det finns ett litterärt värde som inte är förhandlingsbart eller ej finns det definitivt förhandlingsutrymme vad gäller uppfattning om litterärt/a värde/n och här åskådliggörs hur detta skett vad gäller tjugo svenska romaner utgivna hösten 2013 samt en roman som utgivits tidigare (Lars Noréns En dramatikers dagbok 20052012 har jag lite svårt att se som en roman men så verkar vara fallet här). Det handlar om att analysera förlagens marknadsföringsmaterial och pressens förhandsreportage och recensioner, bokomslag och baksidestexter, bokbloggares texter, men även hur böcker presenteras i bokhandeln och författarpresentationer på Bokmässan.

Det mest underhållande är när recensenterna inte följer förlagens mallar, när en bok som presenterats på ett visst sätt blir läst på ett annat, kanske mer positivt och allmängiltigt (allmängiltigt innebär (oftast) ett högre värde) och hur sedan förlagens presentationer ändras, liksom hur eventuella senare böcker presenteras annorlunda. Eller hur tesen att "ekonomiskt värde kan inte ge litterärt värde, men litterärt värde kan ge ekonomiskt" sätts ur spel när Jonas Jonassons i stort sett av pressen orecenserade Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann blivit en sådan enorm framgång att den efterföljande Analfabeten som kunde räkna blev recenserad - och befunnen sämre än föregångaren.

Det är också intressant att läsa om debutanterna, om hur det nya både får ett större utrymme och ibland visas en större välvilja, samtidigt som det behandlas med en viss osäkerhet - ingen recensent vill vara den som skrev ned något som visar sig vara (bli, förhandlas fram till) ett stort genombrott. Och det är där jag får vara ett exempel på hur bloggarna är lite mer benägna att vara kategoriska:
Bloggsignaturen Saga avfärdar till exempel Kattbarnen utan omsvep: "Jag förstår faktiskt inte vitsen med den här boken. Det finns förutsättningar, det ges möjligheter, men allt rinner ut i sanden. Jag känner inget för, inget med människorna i den. Bara ett enda jaså."
Dessutom framgår det att jag valt att läsa boken ifråga utifrån Lotta Kühlhorns omslag (det är jättesnyggt) - ergo, jag är både ytlig och känslostyrd. Men det bjuder jag på. Jag står fortfarande för min recension av Kattbarnen, som för övrigt är den ena av de två böcker jag läst av de diskuterade tjugoen.

Störst utrymme får Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande, på samma sätt som den fick störst utrymme i media då och framöver. Författarna kallar detta en markant omförhandling som helt förändrade synen på Lena Andersson som författare. En sorts exempel på en lyckad ompositionering där det mindre lyckade exemplet är Gabriella Håkanssons, Daniel Sjölins och Jesper Virdborgs försök att fjärma sig från den samtida debatten och satsa på mer traditionellt och lustfyllt berättande. Den förstnämnda framstår som alltför avancerad och de två senare, som gömde sig bakom pseudonymen Michael Mortimer, mer som vilse i marknadsföringen. Och de ägnade väldigt mycket tid åt att bemöta krtitik och förklara sina respektive projekt, utifrån de gängse värdeskalorna när det de sade sig vilja göra var något helt annat.

På olika sätt framgår också hur bokbranschen förändrats under senare år, hur den diffusa "marknaden" styr allt mer, hur författare måste vara alltmer färdiga som debutanter, eftersom det är ett sådant risktagande att ge ut osäkra kort, hur alltmer av arbetet sker utanför själva förlaget av andra företag eller av frilansande specialister. En bitvis ganska nedslående bild, tyvärr.

Eftersom jag ju tillhör den ytligare läsarkategorin måste jag också skriva något om formgivningen av den här boken. Omslagets collage av upprepade omslag tycker jag är både snyggt och funktionellt, upprepningen gör de enskilda omslagen till delar i ett mönster som vid första anblicken tycks vara just bara ett mönster. Inuti boken finns bra och ganska stora bilder av omslagen på samtliga böcker som diskuteras, vilket ju är rimligt, eftersom själva omslagen ingår som delar i analysen. Formgivarna nämns också på flera ställen.

Om man går med på att det förs någon form av värdeförhandlingar på det litterära området, d.v.s. accepterar grundförutsättningen för den här boken åtminstone delvis, är det både intressant och givande att läsa den men om man ser rött redan vid ordet "förhandling" är det bäst att låta den ligga, eftersom detta ord upprepas i det oändliga.

fredag 15 januari 2016

Proustprojektet eller kanske Projekt Proust


Sommaren 1996, då jag var nitton år gammal, hade jag gått ett år på Handelshögskolan i Stockholm och var alldeles matt. Plötsligt hade jag insett att den yrkesbana jag bestämt mig för som elvaåring - revisorns - kanske inte var någonting för mig. Eller också var den det men jag hade hamnat på en skola för Framtidens Ledare, vilket jag verkligen inte kände mig som.

Jag minns inte ens om jag sökte något sommarjobb men jag fick i vart fall inget, utan satte ihop en hejdundrande läskurs åt mig. Den innehöll såväl Homeros Iliaden och Odysséen och Prousts På spaning efter den tid som flytt som Joyces Odyssevs och jag minns hur jag vandrade längs Tranebergsbron i sommarvärmen och tänkte på hexameter.

Jag läste och promenerade och lyssnade på ABBA-kassetter jag lagt beslag på från min pojkväns mor men den där listan blev mig ändå övermäktig och vad gäller På spaning efter den tid som flytt strandade jag efter ett par delar, till min stora förtret.

När jag studerade litetraturvetenskap och vi kom till strukturalismen läste jag ett utdrag ur en essä av Gerard Genette, som bland annat behandlade tidsskikten i På spaning... - analepser! prolepser! ellipser! och jag längtade verkligen efter att läsa mer men så blev det inte.

Jag gjorde ett nytt försök att läsa Proust alldeles i början av år 2009 men trots att jag älskade långsamheten och det softade skimret somnade jag bara - så kan det vara när man läser på pendeltåg och är gravidtrött som bara den - och kom ungefär lika långt som första gången.

Nu är barnen större och jag har vant mig vid att sova katastrofalt dåligt men jag räknar med att det kommer att ta tid och krävas massor av motivation för mig att läsa På spaning... och därför har jag sedan i somras planerat mitt Proustprojekt (men jag har ännu inte lyckats bestämma mig för om jag ska kalla det hela Proustprojektet eller Projekt Proust).

Ju fler jag berättar det för, desto mer sannolikt att jag ser till att ro det hela i land. Och med tidsplanen ca en bok per månad för att avsluta ganska exakt tjugo år efter att jag startade finns det en del tid att läsa annat (jag ska läsa Elena Ferrante också år 2016, annars är planen att läsa så icke krävande litteratur som möjligt - böcker som nästan läser sig själva). Jag kommer nog att läsa en del litteratur om Proust/På spaning... också men fokus är på verket i sig - om inte annat så för att hinna läsa.

Är det någon som vill vara med är det bara att börja läsa - och gärna kommentera så att jag vet vilka jag har med mig på färden, eller på spaningen. Nu ska vi sjunga långsamhetens lov.

torsdag 14 januari 2016

Fjärilarna (igen)

Eftersom jag tar alla chanser jag får att visa upp Modernistas Nabokovutgåvor med omslag av Lars Sundh (fjärilarna är reliefpräglade, har jag sagt det?) gör jag det igen idag, när jag recenserar den mycket korta romanen Ögatdagensbok.com.

Recensionen finns här.

onsdag 13 januari 2016

Årsbokslut 2015 - siffror

Läsåret 2015 var väl... som vanligt, skulle jag säga. Jag hade velat läsa fler och bättre böcker, precis som vanligt, men antalet utlästa böcker var också som vanligt. Bloggåret var väl lite sämre, även om jag började recensera böcker på dagensbok.com regelbundet, vilket ibland spillde över även hit. Jag publicerade också en mängd bokomslag på Instagram och här.

Jag läste ut 72 böcker och av dem var

16 skrivna av (huvudsakligen) män
33 skrivna på svenska
17 på engelska
10 översatta till svenska från engelska
12 översatta till svenska från andra språk
2 omläsningar
9 memoarer/biografier
9 övriga fackböcker
1 diktsamling
7 barn/ungdomsböcker/YA
32 lånade på biblioteket
11 e-böcker
15 recensionsexemplar från förlag

För ovanlighetens skull satte jag ihop ett par diagram också.

Ja, antalet lästa böcker var som vanligt, eftersom 2008 och 2010 måste betraktas som smått exceptionella:


Så här får jag tag på de böcker jag läser:


Och så här fördelar sig böckernas språk (det grämer mig en aning att jag läser böcker som översatts från engelska till svenska):

onsdag 6 januari 2016

Bokstilleben

I december hoppade jag ju på Bokhoras Instagramutmaning #bokhorajulutmaning och roade mig med att göra svartvita stilleben på dagens tema. Faktum är, att det pysslandet gav mig en sorts struktur i den del av tillvaron som inte är helt inrutad, men tyvärr kom det en dag då jag inte längre orkade med ens det. Av det som skulle blivit 31 bilder blev det i stället 16. De här.

Det här läser jag just nu. Jag drömde om skönlitterär eskapism men läste om verkliga liv i dödsskuggans dal, nära och fjärran, nu och då.
Bästa (barn)boken med jultema. Jag funderade på Petters och Lottas jul men det är ju bara jul precis i början så det fick bli Kajsa Kavat hjälper mormor i stället.
Julklappstips 1. Bära barnet hem av Cilla Naumann handlar om kvinnan som återvänder till Bogotá med sin vuxne son för att träffa hans biologiska mor och om barnhemsbarnet Ana som aldrig blev adopterad och arbetar som barnsköterska. Om kvinnorna som älskar barnen andra fött, om moderskapets bräcklighet, moderskapets själviskhet. Bedrägligt lättläst men hela tiden laddad av betydelse är denna rädslans och skörhetens poesi.
(Jul)mat från en bok. Jag har alltid älskat den här listan över vad Kalle Blomkvist tar från sin pappas affär när han, Anders och Eva-Lotta ska rädda den kidnappade Rasmus. Den fungerar på samma sätt som det ständiga ätandet i Enid Blytons Fem-böcker; jag blir lustfyllt och obekymrat hungrig.
Otänkbar att läsa på vintern. Nja, jag tycker nog inte att årstider omöjliggör vissa böcker, snarare verkar befrämjande på dem, men Tove Janssons Sommarboken känns väldigt avlägsen just nu - å andra sidan är kanske sommarens vemod som ljuvast i vintermörkret.
Önskeförfattarsamtalsduo. Jag är inte så mycket för författarsamtal - jag föredrar att läsa deras böcker och att avlyssna de enväga samtalen via intertextualiteten - men när jag nu skulle komma på något skulle jag gärna höra Anna-Karin Palm och Eva-Marie Liffner diskutera C.J.L. Almqvists Drottningens juvelsmycke, som de båda använt sig av men på helt olika sätt.

OBS! Smycket på bilden har inga som helst likheter med det litterära men är mitt mest imponerande.

Mina bästa bokkompisar (påhittade eller på riktigt). Jag vet inte om de är mina bästa kompisar men De Olyckliga Flickorna är i alla fall mina ständiga litterära följeslagare. De som svälter sig och skär sig, tar tabletter för att de vill dö, för att de vill överleva, för att smärtan är för stor. (Och det här är bara några av dem.)
Läsvärt. Under flera år var jag en mycket flitig teaterbesökare och Unga Klara var en favorit. Sedan kom andra delar av livet emellan och nu minns jag inte när jag senast var på en teaterföreställning. Nåväl, Suzanne Ostens dagbok från en synnerligen kaotisk tid ett par år tillbaka är läsvärd för den som gillar henne, gillar Unga Klara, gillar teater i allmänhet, gillar teater för barn i synnerhet, och/eller är intresserad av kulturpolitik. På köpet får man lite skvaller, mycket ilska, en hel del åldersrelaterade krämpor och en rejäl dos moment 22.
Julklappstips 2. Karolina Ramqvists Den vita staden är fortfarande årets bästa bok för mig. Allt är så rätt och så väl avvägt, varje detalj säger så mycket. En tillvaro som krackelerat, nej rämnat, sedan mannen, ledaren för ett grovt kriminellt gäng försvunnit. En kvinna och ett spädbarn, en fysisk, djurisk kokong där desperationen tickar i takt med hjärtslagen.
Läsning med julstämning. Det är hela tiden närmast till barnböckerna när jag söker julstämning - julen är så mycket barndomsminnen och då hamnar bokminnena där också, även om jag läst den här flera gånger på sistone - för mina barn.
Bokbloggstips. "I'm a man of simple tastes. I'm always satisfied with the best." har Oscar Wilde sagt eller skrivit och det är väl för att jag delar den egenskapen som jag alltid, alltid väljer samma blogg när det ska nomineras och tipsas (@marcusstenberg har ju lagt sin egen blogg på is): Dark Places, där @helena_dahlgren skriver långt och personligt och fantastiskt bra om framför allt thrillers och skräck men även en hel del annat. (Och ja, jag hade en annan idé om hur jag skulle visualisera detta tips men jag gjorde det lätt för mig.)
Bok på en öde ö. Det här är en sådan där fråga jag hatar - vilken bok kan jag inte leva utan? Men jag kan inte välja så, utan jag tänker att på den där ön ska jag läsa Bibeln, böckernas bok, som ligger till grund för så mycket inom konsten och litteraturen, och som lett till så mycket gott - och så mycket ont. Först där, på den gudsförgätna plats som en öde ö skulle kännas som, skulle jag känna att jag har tiden att ta mig an den texten. Och kanhända skulle den ge mig hopp och tröst när det egentligen inte längre finns.
Påbörjad många gånger men aldrig utläst. För elva år sedan tilldelades Elfriede Jelinek Nobelpriset och jag fick Die Klavierspielerin i julklapp. Tyvärr hade min tyska redan då blivit så changerad att det tog mig en evighet att läsa en sida och det här är många sidor. Jag försökte, gav upp, försökte igen med samma resultat. Mitt pianospel har för övrigt genomgått samma förändring som tyskan...
Julklappstips 3. Samantha Ellis Mina hjältinnor är en litterär självbiografi med hög igenkänningsfaktor för (framför allt) kvinnor i åldern 30-60 som alltid läst (lite för) mycket. Förebilderna från barn- och ungdomen skådas genom vuxna ögon med stor sympati för den unga läsaren och en ännu större kärlek till litteraturen och Jane Eyre och Lace mäts med samma mått - och båda vinner.
Bokpoddstips. Ja, jag har fortfarande väldigt enkel smak och nöjer mig med att lyssna på en enda bokpodd: Ett eget rum (www.ettegetrum.nu) av@marcusstenberg @tuvaholmlander och@helena_dahlgren som avhandlar en salig blandning av böcker med mängder av utvikningar till allt möjligt. Nördigt och underhållande. Och nogsamt undvikande den bok som inspirerat till poddens titel.
En coffeetablebok. Jag lägger inte fram böcker på det sättet men en möjlig kandidat är den här boken med ett urval av Clifford Coffins fotografier ur Vogue.

fredag 1 januari 2016

Månadsbokslut december 2015

December var en hemsk månad på flera sätt och jag vill egentligen helst glömma den men har man föresatt sig att skriva sådana när sammanfattningar får man väl minnas det som hör dit. Jag läste men orkade inte blogga. Jag hoppade på en Instagramutmaning från Bokhora men orkade inte fullfölja den (men det var roligt så länge det varade). Jag läste ut sex böcker och av dem var

samtliga skrivna av kvinnor
tre skrivna på svenska
två översatta till svenska från engelska
en översatt till svenska från annat språk
en biografi (ungefär)
en övrig fackbok
en diktsamling
tre lånade på biblioteket
två e-böcker

Lästa böcker 2016

Här kommer jag som vanligt att redogöra för vilka böcker jag läst (ut) under året.

Januari.
1. Operahistoria av Göran Gademan
2. Ögat av Vladimir Nabokov
3. Höstens böcker - Litterära värdeförhandlingar 2013 av bl.a. Torbjörn Forslid
4. Swanns värld (På spaning efter den tid som flytt 1) av Marcel Proust (omläsning)
5. Wylding Hall av Elizabeth Hand
Februari
6. En saga om tidens väsen av Ruth Ozeki
7. Södra Ängby - Modernism, Arkitektur, Landskap av Thorbjörn Andersson m.fl.
8. I skuggan av unga flickor i blom (På spaning efter den tid som flytt 2) av Marcel Proust (omläsning)
9. The Lake House av Kate Morton
Mars
10. Förlorad morgon av Gabriela Adameşteanu
11. Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström
12. Kring Guermantes (På spaning efter den tid som flytt 3) av Marcel Proust
13. Generation Loss av Elizabeth Hand (omläsning)
April
14. Jag vet allt det här av Annika Paldanius
15. The Loney av Andrew Michael Hurley
16. Sodom och Gomorra (På spaning efter den tid som flytt 4) av Marcel Proust
17. I tiden av Lyra Ekström Lindbäck
Maj
18. Snökimonon av Mark Henshaw
19. Den fångna (På spaning efter den tid som flytt 5) av Marcel Proust
20. Bygg en förmögenhet - Fixa familjens ekonomi av Joel Bladh
21. Den sårade pianisten av Maria Ernestam
22. Ett transfeministiskt manifest av Maria Ramnehill
23. The Story of a New Name av Elena Ferrante
Juni
24. Rymmerskan (På spaning efter den tid som flytt 6) av Marcel Proust
25. Modets död av Jenny Lantz
26. 100 hemskaste av Helena Dahlgren
27. Those Who Leave and Those Who Stay av Elena Ferrante
Juli
28. De försvunna böckernas bibliotek av Kristoffer Leandoer
29. The Story of the Lost Child av Elena Ferrante
30. Min fantastiska väninna av Elena Ferrante (omläsning)
31. När klockan slår fem av Denise Rudberg
32. Den återfunna tiden (På spaning efter den tid som flytt 7) av Marcel Proust
Augusti
33. Villette av Charlotte Brontë (omläsning)
34. Särskilt begåvade barn av Linda Kreger Silverman
35. Störst av allt av Malin Persson Giolito
36. En sommar med Proust av bl.a. Laura El Makki (red.) (omläsning)
37. Minnets kläder av Tonie Lewenhaupt
38. Jag duger inte åt lycka av Märta Fohlin
39. Jag såg livet tvingas i mig av Lina Kalmteg
40 Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård
September
41. Norma av Sofi Oksanen
42. Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med av Johanna Nilsson
43. Great Expectations av Charles Dickens (omläsning)
44. Tala är guld av Cammie McGovern
45. Att läsa Proust av Olof Lagercrantz
46. Det är natten av Karolina Ramqvist
Oktober
47. Sandöflicka av Märta Fohlin
48. De dödas verkliga antal av Lotta Olsson
49. Stjärnvattenfallet av Karin Bellman (omläsning)
50. Dressed in Fiction av Clair Hughes
51. Aftonland av Therese Bohman
November
52. Future Perfect av Mara Lee
53. Thrillerliv av Jessica Johansson
54. Maestra av L.S. Hilton
55. Bitch - In Praise of Difficult Women av Elizabeth Wurtzel (omläsning)
December
56. Fashion Victims - The Dangers of Dress Past and Present av Alison Matthews David
57. Epidemin av Åsa Ericsdotter
58. Flickorna av Emma Cline
59. Bildning - då, nu, sen av bl.a. Martin Aagard och Susanna Alakoski
60. Handbok för städerskor av Lucia Berlin