måndag 25 augusti 2008

Annat bokfynd


För kanske tio år sedan var Gösta Oswald väldigt i ropet (det är han kanske fortfarande) och jag minns att jag tyckte att omslaget till Rondo var så snyggt. Nu hittade jag ett exemplar på Emmaus och slog till direkt. Men bara för omslaget, än så länge.

Flickboksfynd


I juli var jag i Nykvarn och hade en stund över. In på biblioteket och det första som mötte var utförsäljningen. Jag bläddrade i gamla barn- och ungdomsboksminnen men det som jag till sist tog med till kassan var flickböcker från B. Wahlströms.

fredag 22 augusti 2008

Barnböcker och barnböcker igen

Hemma igen, på kontoret igen. Böcker i närheten och daglig internetuppkoppling men i gengäld ingen tid. Mitt liv är i otakt, så väl mitt litterära som mitt sångliga och mitt övriga dito.

Men i DN listar de oumbärliga barnböcker och intervjuar Stefan Mählqvist, Boktipset-mannen och jag drömmer mig bort för en stund, tillbaka till barndomen och slukaråldern.

söndag 10 augusti 2008

Mer sad i obygden

Jag tog inte med mig särskilt många böcker hit och nu visar det sig att jag inte har minsta lust att läsa mer än några få sidor i taget i dem jag har med mig, samtidigt som jag skulle vilja läsa. ICA:s sortiment är mer än uselt och det enda vettiga jag hittade i en låda i den lokala lågprisaffären var Imre Kertészs Kaddish för ett ofött barn som jag köpte till min Fästman men som jag inte klarar av att läsa ens en sida i. Så det blir ett evinnerligt surfande i stället.

Jag brukar alltid se till att ha med mig rejält med böcker men nu snålade jag och jag ångrar mig så.

Oh happy/sad day

Happy: jag har internettillgång och tid.

Sad: jag sitter ute i obygden och har inte med mig vare sig de böcker jag läst på sistone och borde skriva om (jag vill helst ha dem inom blädderräckhåll) eller usb-sladden till telefonen så att jag kan föra över bilderna av mina senaste fynd.

lördag 2 augusti 2008

Utläst: Disgrace av J. M. Coetzee

David, en frånskild, medelålders lärare i kommunikation och poesi på ett universitet i Kapstaden, inleder en affär med en av sina elever. Han förväntar sig en enkel uppiggande historia men följden blir en annan: han ställs inför universitetets disciplinnämnd men vägrar be om ursäkt och förklara sig på det förväntade sättet och tvingas lämna sin tjänst. Han tänker sig att han i stället ska skriva en opera och flyttar för en tid hem till sin dotter, som har en liten gård på landet.

Dottern är i 25-årsåldern och har nyligen blivit lämnad av sin flickvän. Hon försörjer sig på att sälja blommor och grönsaker på marknaden och på att ha hundpensionat. En enkel tillvaro där David småningom börjar hjälpa till på det lokala "djursjukhuset" men där allt vänds på ett ögonblick: en dag blir de attackerade av tre svarta män och David kan inte skydda sin dotter. Deras redan komplicerade relation blir ett minfält där skammen skär djupa sår och kommunikationsläraren ställs inför sitt livs största kommunikationsproblem.

Det är en obehaglig bok att läsa och jag värjer mig mot den: jag som tror på orden, de skrivna och de talade, ser här hur de bara fjärmar David och hans dotter från varandra. Och jag är så oskyddad när jag läser, efter att ha befunnit mig i ett humoristiskt och skröneartat 1700-tal slår denna obehagliga nutid hårt mot mig. Skammens tunga våta filt lägger sig över allt och alla: skammen över vad man utsatts för men också skammen i att vara dem som befinner sig i den historiska förtryckarpositionen i apartheids Sydafrika.

fredag 1 augusti 2008

Frånvaro

Vår bredbandsleverantör gör ännu inte det den ska, d.v.s. leverera, så det blir korta internetstunder på bibliotek och annat och ingen ro alls att uppdatera här. Men ordnar det sig inte tidigare så kommer jag i alla fall att vara tillbaka på mitt uppkopplade kontor vecka 34...