fredag 8 februari 2008

Svenska barnboksinstitutet

Bloggen heter Sagas bibliotek och här är inlägg två om speciella bibliotek. Det första handlade om Statens musikbibliotek.

Svenska barnboksinstitutet är precis vad det heter - ett institut för barn- och ungdomslitteratur. I samlingarna finns all barn- och ungdomslitteratur som givits ut i Sverige sedan 1967 samt stora mängder äldre litteratur. Det finns också facklitteratur och en samling universitets- och högskoleuppsatser i ämnet. Och så finns det ett rum med samtliga upplagor av samtliga titlar i Barnbiblioteket Saga...

Biblioteket ligger i ett av de gula Asplundhusen ovanför Stadsbiblioteket och är främst inriktat på forskning och det mesta av materialet får endast läsas på plats, det är enbart en del av facklitteraturen som lånas ut. Å andra sidan har de dyrgripar som inte ens den mest förhärdade nostalgiknarkare skulle drömma om att knöla ned i handväskan.

Varje år anordnas också den s.k. Bokprovningen: under en dryg månad visas alla barn- och ungdomsböcker utgivna föregående år och man redogör för trender och teman det gångna året. Det arrangeras föreläsningar i Stockholm och på några andra orter i samband med detta.

Svenska barnboksinstitutet ger också ut tidskriften Barnboken samt, i samarbete med olika förlag, böcker om barn- och ungdomslitteratur.

Inga kommentarer: